De confrontatie met jezelf aangaan met gestalttherapie

Jezelf blijven ontwikkelen is volgens mij één van de meest belangrijke dingen in het leven. Zoals met liefde en acceptie kunnen kijken naar jezelf. Maar ook het in contact staan met je lichaam en geest en bij jezelf spanningsvelden ontdekken. Zo kun je je ontwikkelen door in therapie te gaan. Zoals gestalttherapie bijvoorbeeld. Ik heb sinds kort ontdekt wat het inhoudt en leg je graag uit waarom ik het een keer wil ervaren.

Richting geven aan je leven met gestalttherapie

Ik vind het belangrijk dat ik mezelf blijf ontwikkelen en blijf confronteren met dingen die ik lastig vind. Het is voor mij heel makkelijk om in oude patronen te vervallen. Zo vind ik het bijvoorbeeld lastig om dingen uit te spreken die ik niet fijn vind.

Je leert jezelf in ieder geval in de loop van je leven goed kennen, zowel leerpunten als goede kwaliteiten. Als ik mezelf nu vergelijk met hoe ik een jaar geleden in het leven stond, is er al heel wat verandert.

Een jaar geleden had ik een burn-out en kon ik bijna niks meer. Naast dat een hele heftige periode voor mij (en mijn vriend) was, zorgde het er ook voor dat ik ging kijken naar wat er in mijn leven op dat moment gebeurde. Ik onderzocht waar ik blij en minder gelukkig van werd en begon daar naar te leven. Ook ontdekte ik dat ik hoogsensitief ben. Dat moment was voor mij ontzettend belangrijk en heeft mij richting gegeven in wie ik ben, wil zijn en hoe ik mij wil voelen.

Mindfull leven

Om een positievere kijk op het leven te krijgen, oefen ik sinds kort minstens een keer per dag Mindfulness. Het is een hele fijne manier om te ontspannen en te voelen wat er op dat moment in mijn lichaam omgaat. Het loslaten van negatieve gevoelens en gedachten en meer ruimte te maken voor positiviteit is een heerlijk gevoel!

Daarnaast ontdekte ik een tijdje geleden ook een manier van therapie die mensen zoals ik, die last hebben van een burn-out, kan helpen. Ik ben nog steeds herstellende en het is een lang proces naar ‘genezing’.

Via Jeroen, die ik leerde kennen via Facebook, ontdekte ik gestalttherapie. Gestalttherapie gaat om het werken vanuit het hier en nu. Het heeft overeenkomsten met Mindfulness, is ontwikkelt voor iedereen die in zichzelf geïnteresseerd is en meer van het leven wil maken en dit maakte mij meteen nieuwsgierig naar wat het voor mij kan betekenen.

Open je hart

Gestalttherapie gaat over contact maken met jezelf en een ander. Je gaat dieper in op wat je nu voelt, omdat alles continu in beweging is. Geen moment is hetzelfde en niets dat je voelt staat vast. Jeroen vertelde mij verder dat hij het belangrijk vindt dat er respect is voor elkaar en dat er een veilige omgeving wordt gecreëerd waarin je alles kunt vertellen.

Bij de meeste vormen van therapie ben je zelf vooral aan het woord en luistert de therapeut. Natuurlijk worden er ook kritische vragen gesteld, zodat je zelf aan het denken wordt gezet. Bij gestalttherapie ga je aan de slag met een mengelmoes van ademwerk, lichaamswerk, meditatie, transactionele analyse (theorie over gedrag en communicatie), voice dialoge (vergroting van zelfkennis), stemwerk (manier om los te komen van onze culturele gewoonten, patronen en routines), dansen en ook wordt er graag gewerkt met de natuur. Dit in samenwerking met de therapeut.

Overigens is geen enkele gestalttherapeut hetzelfde. Iedereen blijft in ontwikkeling. Jeroen heeft zicht verdiept in vormen om het lichaam en de geest meer in balans te brengen.

Gestalt heeft als doel om het contact met jezelf en je omgeving te herstellen. Je hart te openen naar nieuwe ervaringen en pijnlijke ervaringen of onaffe zaken een plek te kunnen geven door ze op te sporen. Het is een actieve en ervaringsgerichte vorm van therapie. Je leert verantwoordelijkheid nemen voor denken, doen en laten en ontwikkelt een gevoel voor awareness en gaat aan de slag met zelfontwikkeling.

Is deze manier van therapie wat voor jou? Wil jij, net als ik, ook de confrontatie met jezelf aangaan door middel van gestalt? Meld je dan aan voor de workshop van Jeroen via zijn website

Foto credits: Roanna Fotografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *