Frisse yoghurt-munt-komkommer sausje (Turkse tzatziki)
Recepten,  Sausjes & Smeersels,  Veganistische recepten,  Vegetarische recepten

Frisse yoghurt-munt-komkommer sausje (Turkse tzatziki)

De liefde voor de Turkse keuken is bij mij al vroeg met de paplepel ingegoten. Naast dat één van mijn twee beste vrienden Turks is, en ik een aantal keer het mooie Turkije heb mogen bezoeken, eet ik super graag Turks eten. Zo ook dit frisse yoghurt-munt-komkommer sausje. 

Het leek mij dan ook leuk om jou een kijkje in de Turkse keuken te geven. Dit recept voor  Cacık (spreek uit als Djadjik) lijkt erg op tzatziki. Het wordt ook wel Turkse tzatziki genoemd. In Turkije wordt dit bijgerecht veel gegeten als dip voor bij Turks brood of bij BBQ gerechten. Zelf combineerde ik het onlangs met gepofte zoete aardappel en een goed gevulde salade met kipstukjes. En dat is lekker joh!

Enfin, duizend-en-één smaken komen samen in dit simpele bijgerecht. Hoe kan dat toch? Ach, niet te veel over na denken. Gewoon genieten van wat er op het bord ligt. Wegzwijmelen naar zo’n dag met 30 graden Celsius, uitzicht op de twinkelende oceaan en lekker bruin worden met een broodje-dip in de hand.

Frisse yoghurt-munt-komkommer sausje (Turkse tzatziki)

Porties: 2– Bereidingstijd:  10 min.
Voedingswaarden per portie: 40,4 kcal – 4,9 gram koolhydraten – 0,3 gram vetten – 4,4 gram eiwitten

Ingrediënten

  • 100 gram (soja)yoghurt
  • 50 gram komkommer met schil
  • 1 teentje knoflook
  • 5 stengsels munt
  • zout

Benodigdheden:

  • Food processor voor de munt of een goed mes om mee te hakken
  • Fijne rasp voor de komkommer

Zo maak je het..

  1. In een kom meng je de yoghurt samen met geperste knoflook, fijn geraspte komkommer en zout.
  2. In een foodprocessor maal je de bladeren van de munt fijn.
  3. Meng alles samen.
  4. Je kunt de cacik een paar dagen bewaren in de koelkast. Giet overtollig vocht af en roer nogmaals door. De smaak van de knoflook wordt wel sterker naar mate je hem langer laat staan.
  5. Enjoy (:

Heb jij dit goddelijke recept voor frisse yoghurt-munt-komkommer sausje (Turkse tzatziki) gemaakt?

Ik ben benieuwd wat je er van vond! Laat je het hieronder even weten of tag je mij in je foto op Instagram of Facebook met de hashtag #buttercupbakers?

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: