Hemelse klassieke appeltaart met knapperige korst

Sinds mijn jeugd ben ik al gek op appeltaart. Vooral dit recept voor klassieke appeltaart word ik elke keer weer enthousiast van. Hij doet het goed op feestjes en is erg lekker bij de koffie. Al moet ik zeggen dat ik veel probeer te variëren in wat ik bak, omdat het leuk blijft om nieuwe recepten te maken en nieuwe smaakcombinaties te ontdekken. Dit recept voor klassieke appeltaart is precies zoet genoeg en de korst is ook heerlijk knapperig. Ook heeft deze taart net iets meer kaneel dan normale appeltaarten. Dus ben je op zoek naar een heerlijk recept voor klassieke appeltaart dan is deze zeker wat voor jou!

Hemelse klassieke appeltaart met knapperige korst

Porties: 8 – Bereidingstijd: 30 min. – Baktijd: 60 min.
Voedingswaarden per portie: 510 kcal – 71,4 gram koolhydraten – 22,3 gram vetten – 5,9 gram eiwitten

Benodigdheden

Springvorm 26 cm
Bakpapier
Plasticfolie
Deegroller
Kwastje

Ingrediënten

Deeg

  • 300 gram bloem
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1/2e tl zout
  • 200 gram koude roomboter (ongezouten)
  • 1 ei
  • 2 eetlepels ijskoud water
  • boter om in te vetten
  • bloem om te bestuiven
  • 4 el paneermeel

Vulling

  • 50 gram rozijnen
  • Kommetje heet water
  • 1,5 kilo Elstar appels
  • 100 gram bruine/donkere basterdsuiker
  • 4 theelepels kaneel
  • 1 eiwit

Zo maak je het deeg..

  1. Meng in een grote kom het bloem, de suiker en het zout.
  2. Snijd de boter in blokjes en voeg deze toe aan de bloem.
  3. Voeg hierna het ei en water toe.
  4. Kneed met koude handen de boter door het bloemmengsel heen.
  5. Maak er een grote deegbal van.
  6. Omwikkel de deegbal met plastic en laat het voor 30 minuten in de koelkast rusten.
  7. Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht).
  8. Vet de springvorm in en bekleed deze met bakpapier.
  9. Bestuif een grote snijplank of het aanrecht met bloem.
  10. Doe hetzelfde met de deegbal.
  11. Rol nu tweederde van de bal uit tot een grote lap van ongeveer 30 cm.
  12. Bekleed de bodem en de rand van de ingevette springvorm met het deeg.
  13. Strooi boven op het deeg het paneermeel.

En zo maak je de vulling

  1. Pak een klein bakje en doe hier het hete water in.
  2. Wel de rozijnen ongeveer 5 minuten in het hete water.
  3. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes.
  4. Meng de appel samen met de rozijnen, kaneel en basterdsuiker.
  5. Laat het mengsel nog even uitlekken, voordat je het appelmengsel boven op de bodem giet van het springvorm.
  6. Rol nu het overige deeg uit op (bestuif met bloem).
  7. Zorg dat het deeg niet al te dik en breed is!
  8. Snijd lange reepjes en leg deze boven op de appeltaart.
  9. Laat het goed aansluiten op de rand van het deeg.
  10. Maak een raster patroon of bedenk zelf een mooi patroon.
  11. Klop de eierdooier los en bestrijk met een kwastje de deegplakjes.
  12. Stop de taart in de oven voor ongeveer 60 minuten.
  13. Laat de taart afkoelen in de vorm.

Heb jij dit recept voor hemelse appeltaart met knapperige korst gemaakt?

Ik ben benieuwd wat je er van vond! Laat je het hieronder even weten of tag je mij in je foto op Instagram of Facebook met de hashtag #buttercupbakers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *