Eerste hulp bij depressie in jouw omgeving
Bewuste levensstijl,  Persoonlijk

Eerste hulp bij depressie in jouw omgeving

Stel je voor dat je er net achter komt dat iemand een depressie heeft. Dan is het natuurlijk fijn om te weten hoe je die persoon zou kunnen helpen. Ik schreef al eerder een artikel over wat je dan beter niet kunt zeggen, maar in deze blog vertel ik welke stappen je kunt nemen om ervoor te zorgen dat jouw vriend(in), collega of familielid zich beter gaat voelen. Zie het als een eerste hulp bij depressie in jouw omgeving, geschreven vanuit mijn eigen ervaring.

Eerste hulp bij depressie in jouw omgeving

Dat iemand je vertelt dat hij of zij een depressie heeft, is iets om heel dankbaar voor te zijn. Het is namelijk nog steeds zo dat er op psychische aandoeningen een groot taboe ligt. En daardoor houden we het nog te vaak voor onszelf. Realiseer je dan ook dat deze persoon zich veilig en vertrouwt bij je voelt om te delen dat het niet goed gaat.

Hoe gaat het nu echt met je?

Iets waar ik in Nederland vaak tegenaan loop is dat we vragen hoe het met iemand gaat, maar het antwoord minder belangrijk vinden. Terwijl dat juist een moment is dat je met elkaar kunt verbinden. Vraag dan ook hoe het echt met die persoon gaat. Ga verder dan ‘goed’, ‘oké’ of ‘prima’. Want vaak zit er zoveel meer achter het antwoord dan dat.

Verder is het belangrijk om open vragen te stellen (geen kruisverhoor, maar oprechte interesse) en om te vertellen dat ze altijd bij je terecht kunnen als het even niet gaat. Want iedereen met depressie heeft mensen om zich heen nodig, die ze kunnen vertrouwen en die voor ze zorgen. Alleen al het idee te hebben dat we bij je terecht kunnen, is voor ons heel helend.

Het is daarnaast belangrijk dat je in ieder geval zonder oordeel luistert. Je hoeft geen advies te geven, maar toon begrip voor de situatie. Ik vind het vaak al fijn als ik even mijn hart kan luchten en kan vertellen hoe ik mij voel op dat moment. Een knuffel kan ook helpen, maar dat ligt echt aan de persoon. Toon in ieder geval empathie, geen medelijden.

Hoe je iemand met depressie kunt helpen

Wat je misschien ook hebt gemerkt is dat veel mensen met depressie afstand nemen. Als het voelt alsof we even wat afstand nemen, voel je dan niet persoonlijk aangevallen. Houd een lijntje met ons open. Stuur ons af en toe een berichtje, mailtje, bloemetje of kaartje. Want dat vinden we fijn.

Realiseer je ook dat we onze relatie zeker belangrijk vinden, maar willen je gewoon liever niet tot last zijn. We willen je niet belasten met alle negatieve gedachten die door ons hoofd spoken. Voor mij kan het vaak ook voelen alsof ik een slechte vriend, familielid of collega ben, omdat ik weinig zin heb in sociale afspraken. Het is dan ook een constante strijd tussen waar ik op dat moment behoefte aan heb en wat ik de ander kan bieden.

Ook belangrijk om te onthouden

Iemand met depressie (vanuit mijn eigen ervaring), vind het fijn om iemand om zich heen te hebben met wie je kan praten over gedachten en gevoelens. Verwijs iemand niet meteen naar de huisarts voor een afspraak met de psycholoog of psychiater. Maar ga eerst met elkaar in gesprek.

Ga na wat je kunt betekenen en vertel dat er altijd de optie is om met professionele hulp aan de slag te gaan. Wanneer je ons meteen naar de huisarts doorverwijst, kan dat voelen alsof we niet ons verhaal bij je kwijt kunnen.

Merk je dat er aan zelfdoding wordt gedacht, dan is het wel verstandig om meteen aan de bel te trekken. Is er acute nood? Neem dan contact op met de huisarts om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Wat zijn tips die jij kunt bedenken, die anderen kunnen helpen? Deel ze hieronder!

Foto credits: Casey Horner (Unsplash)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: