Contact Buttercup Sisters
Bewuste levensstijl,  Persoonlijk

Hoogsensitiviteit of HSP: Wat betekent dit voor mij?

Op jonge leeftijd merkte ik al dat ik anders was dan andere kinderen, maar nooit realiseerde ik mij dat er zoveel anderen zijn als ik. Ongeveer 1 op de 5 personen is het namelijk. Misschien heb je er al eens van gehoord, misschien nog niet. Ik ben een hoogsensitief persoon (HSP) en dit is wat dat voor mij betekent.

Dit is wie ik ben: HSP

Ik heb lang geworsteld met wie ik ben en had het hier al even over in de Monday Mail. Het is een overweldigend gevoel en lang dacht ik dat er iets geks met mij aan de hand was. Waarom voel ik mij anders dan anderen? Waarom komen bij mij prikkels extra hard binnen? En waarom ben ik het ene moment ontzettend blij en het andere moment ontzettend down? Een tijdje geleden kwam ik in aanraking met hoogsensitiviteit en dat verklaarde voor mij een hoop.

Iedereen heeft gevoel en die gevoeligheden kunnen zich op verschillende plekken in het lichaam voordoen. Op emotioneel vlak, maar ook op lichamelijk, mentaal en/of geestelijk gebied. De gevoeligheid bij een persoon, hoeft niet perse hetzelfde te zijn bij een ander. Indrukken, zoals wat we horen, zien, ruiken, voelen en proeven, hoeven namelijk niet hetzelfde verwerkt te worden. Maar een ding is zeker. Er zit een verschil tussen mensen die hoogsensitief (HSP) zijn en die dit niet zijn.

Twee types HSP

Er zijn twee types HSP-ers. Personen die op zoek gaan naar nieuwe en intense ervaringen. Zij houden vooral van het avontuur en het nemen van risico’s. Ze worden ook wel sensation seekers genoemd. Daarnaast heb je HSP-ers, die gesteld zijn op rust en een regelmatig leven. Oftewel de hooggevoelig persoon. Ik zit eigenlijk een beetje tussen deze twee types in. Het ene moment wil ik graag het avontuur aangaan, maar het beangstigt mij ook heel erg.

Wat HSP-er zijn met mij doet

Een ding staat bij mij vast. Indrukken komen heel hard en heftig binnen. Ik raak snel overprikkeld en angstig. Het liefst vermijd ik situaties waar ik veel prikkels kan tegenkomen. Denk aan feestjes, verjaardagen, uitgaan in het weekend en andere momenten waarop ik moet presteren (tentamens en presentaties).

Ik voel me vaak niet geaccepteerd of begrepen. Ook vind ik het lastig om uit te leggen wat ik voel en weet soms niet of het gevoel vanuit mezelf komt of ik het overneem van een ander. Ik ben gevoelig voor wat de ander voelt, stemmingen en sferen. Dat resulteert soms in mooie, maar soms ook in hele vervelende ervaringen. Overprikkeling zorgt bij mij voor veel stress. Veel emotionele stress, wat zich vaak uit in dat ik mijn gevoelens weg eet.. Jou vertellen over mijn eetstoornis vind ik erg lastig, maar omdat ik graag wil vertellen wat al die prikkels met mij doen en dit onderdeel is van wie ik ben, wil ik dit graag met jou delen.

Daarnaast zorgt stress bij mij ook voor lichamelijke klachten. Zo krijg ik vaak buikpijn, migraine en slaap ik slecht. Daarnaast heb ik ook last van allergieën (wel een stuk minder dan vroeger gelukkig) en een lage pijngrens. Een muggenbult kan bij mij een heftige huidreactie oproepen, van inentingen word ik bijna altijd ziek (en daardoor ent ik mij al heel lang niet meer in) en ja.. als je eens wist hoeveel shampoo flessen in versleten heb, omdat ik daar een allergische reactie op kreeg.. Haha!

But hey, nobody’s perfect!

Ja, als je het vorige stukje leest, dan klinkt het misschien heftig. Voor de buitenwereld heb ik lang ‘moeten’ doen alsof ik een sterke vrouw was. Dat veel dingen mij niks deden. Ik werd er hard van en sloot meer dan eens mijn gevoelens en vrienden buiten. Ik bouwde als het ware een muurtje om me heen, waar maar een paar mensen doorheen konden. Maar, wacht eens even.. Maakt dit je tot een een sterke vrouw? Waarvan ik toen dacht dat dit mij tot sterke vrouw maakte, zie ik dit nu in een ander licht.

Ik vind mezelf juist heel sterk als ik laat zien wat ik denk en voel. Dit uitspreek naar jou toe. Laten zien wie ik echt ben en wat ik voel. Er is niks mooier dan dichter tot jezelf en tot anderen komen. En hoe lastig het soms ook kan zijn om hier een balans in te vinden, vanwege al die prikkels van buiten en binnen, is het juist heel mooi om dichtbij jezelf en anderen te zijn. Je gevoel te laten spreken en te mogen zijn wie je bent. Niemand is perfect en dat maakt ons juist mooi!

Had jij al van HSP gehoord en wat doet mijn persoonlijke verhaal met jou? Let me know! Liefs, Evelyne

9 Reacties

  • ButtercupSisters

   Hi Debbie! Wat fijn om te lezen dat het herkenbaar is voor jou (ook lastig natuurlijk!) en bedankt voor je compliment! Gelukkig heb je niet zo snel last van angsten.. Dat wat je zegt over onrecht heb ik trouwens ook.

 • Mariëlle | Me-licious

  Mooi hoe je dit omschrijft evelyne. Ik denk dat ik mezelf ook wel tot de groep HSP’ers kan rekenen. In eerste instantie hoorde ik meer bij de groep die zoekt naar regelmaat in het leven, maar naarmate ik ouder word wil ik toch wel meer avontuur. Als je zelf weet wat je hebt kun je er ook een stuk beter mee omgaan. Vooral het overnemen van andermans gevoelens is iets dat ik zelf sterk ervaar. Gelukkig weet ik nu na bijna 30 jaar hoe ik er mee om kan gaan, maar het blijft lastig.

  • ButtercupSisters

   Hi Marielle! Dankjewel voor je compliment! Grappig dat je merkt dat naarmate je ouder wordt je toch meer neigt naar avontuur. Ik ben het helemaal met je eens, zodra je weet hoe je in elkaar steekt, kun je er ook mee leren om te gaan en het accepteren. Ik ben wel benieuwd of je nog tips hebt hoe je hiermee om kunt gaan?

  • ButtercupSisters

   Hi Susan! Wat fijn om te horen dat je jezelf herkent in mijn verhaal. Ik ben blij dat ik mijn verhaal hier kan delen in de hoop dat anderen zichzelf er misschien ook in herkennen.

 • Monique

  Ik ben ook hsper in combinatie met een angststoornis. Dit maakt het leven zeker challenging, maar daardoor ook niet saai natuurlijk. Door de jaren heen leer ik er steeds beter mee omgaan. Vind het alleen lastig als mensen het niet begrijpen dat ik soms even moet bijtanken of een keer niet mee wil naar een feestje en dan toch gaan pushen.

  • ButtercupSisters

   Hi Monique! Dat maakt het leven inderdaad niet altijd even makkelijk, maar wel goed dat je lichaam en geest aangeeft waar ze behoefte aan heeft. Wat jij zegt over het even bijtanken en die feestjes.. dat herken ik ook! Ik vind het ook heel lastig om het op zo’n moment uit te leggen wat er in mij omgaat.. Vooral omdat ik de ander niet teleur wil stellen.

 • Marianne

  Lieve Evelyne,
  Je tante Marianne heeft hier ook altijd mee te maken . Het is belangrijk grenzen aan te geven (als je dat wilt), emoties te uiten (aan wie jij dat nodig vindt), sociale vaardigheden toe te passen en angsten, negatieve emoties, en eventueel onverwerkt verleden door een professional aan te pakken door cognitieve gedragstherapie of act training. Kritiek kunnen incasseren als opbouwend of afbrekend en beseffen dat deze niet van toepassing is op je hele persoon. Alleen dat stukje gedrag waar je het wel of niet mee eens mag zijn! Je leert de afzender kennen, het is haar of zijn mening. Uit je mening als je er zin in hebt. Iedereen mag er zijn en niet iedereen kan je aardig vinden. Je vindt ook niet iedereen aardig! Hierna of tijdens leer je om te gaan met gevoelens en Leer je je prachtige zelf kennen. Hoogsensitiviteit kan een parel zijn die je uit kan buiten. Je kan immers innig liefhebben en bent empathisch! Je bent een heel bijzonder persoon Evelyne!
  Liefs,
  Marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: