veganist worden waar begin je?
Bewuste levensstijl,  Veganisme

Veganist worden: Waar begin je?

Ik krijg steeds vaker de vraag waar je begint als je veganist wil worden. Wellicht denk jij er zelf ook over om veganist te worden of wil je wat vaker veganistisch eten. Waar moet je allemaal rekening mee houden en tegen welke dingen kun je aanlopen? Ik neem je stap voor stap mee in mijn eigen proces en geef je tips hoe jij over kunt stappen op een veganistische lifestyle, want veganist worden: Waar begin je?

Veganist worden: Waar begin je?

Iets waar ik in mijn eigen proces heel vaak tegenaan liep is dat er veel kritiek kwam vanuit allerlei hoeken. Zowel uit mijn eigen omgeving als online, maar het is belangrijk om positief te blijven en in jouw eigen kracht te blijven staan. Mijn eerste tip is dan ook te ontdekken waarom je veganist wil worden.

1. Ga na waarom je veganist wil worden

Toen ik bij steeds meer bloggers om mij heen hoorde dat ze veganistisch waren, ontdekte ik bij mezelf ook een diep verlangen. Op de middelbare school, al weer heel wat jaartjes geleden, heb ik een poging gedaan om vegetariër te worden, maar kreeg niet de juiste steun vanuit mijn omgeving. Vooral mijn ouders snapten niet goed waarom ik het wou en ik wist eigenlijk ook niet heel concreet waarom ik vegetariër wou worden.

Ik ben steeds meer redenen gaan zoeken waarom ik het belangrijk vond om geen dierlijke producten meer te gaan gebruiken. Mijn advies is dan ook om onderzoek te doen naar wat het inhoud om veganist te worden en waarom deze lifestyle bij jou zou kunnen passen.

Zelf zoek ik informatie op bij de Nederlandse Vereniging voor Veganisme, raadpleeg ik de groep ‘Vegan Challenge‘, gebruik ik de Vegan Wiki om te kijken welke producten vegan zijn en volg ik de blogs van De Groene Meisjes en Lisa goes Vegan. Je kunt natuurlijk ook boeken lezen om je te verdiepen in het veganisme, maar dat heeft niet mijn persoonlijke voorkeur.

Lees hier waarom ik veganist ben geworden.

2. Wees realistisch

Het is heel belangrijk om realistisch te blijven. Is het haalbaar voor je om jouw lifestyle om te gooien? Het is niet namelijk iets wat je even doet. Althans dat vond ik. Denk na over de manier waarop je veganist wil worden. Wil je cold turkey stoppen met het gebruiken van dierlijke producten of wil je het langzaam afbouwen? En hoever wil je gaan? Stop je alleen met het eten van dierlijke producten of ga je nog verder?

Keep it real en ga bij jezelf na welke manier het beste werkt voor jou. Ik heb zelf gekozen om langzaam af te bouwen, voordat ik stopte met het gebruiken van dierlijke producten. Zodat ik geleidelijk aan het idee kon wennen, maar merkte op een gegeven moment dat ik sowieso geen behoefte meer had aan vlees en het idee van het eten ervan, vies begon te vinden.

Ook realiseerde ik mij steeds meer dat er in veel dingen iets dierlijks zit. Kleding, cosmetica, shampoo.. Ik ben nog steeds in dubio of ik dat weg ga gooien of ga dragen/gebruiken totdat het ‘op’ is. Het voelt wel verkeerd ergens, maar ik heb, zoals velen, ook maar een beperkt budget om uit te geven per maand en kan niet ineens heel veel geld uit gaan geven aan nieuwe spullen.

3. Blijf positief

Er zal altijd iemand zijn die een mening heeft over het veganisme. Belangrijk is om altijd positief te blijven en dit ook uit te stralen. Zie het niet als kritiek, maar een moment om te vertellen waarom je veganist wil worden en er anderen over te vertellen. Als je het zo insteekt, dan heeft de gene die kritiek heeft ook geen poot om op te staan. Je bereikt zoveel meer met positiviteit dan negativiteit.

Uit mijn omgeving kreeg de afgelopen tijd vragen als:

  • ‘Ga je het wel volhouden een vegan lifestyle?’
  • ‘Ga je vlees en kaas niet heel erg missen?’
  • ‘Is het niet heel moeilijk om als veganist te leven?’
  • ‘Mis je dan niet bepaalde voedingsstoffen?’
  • ‘Uiteten gaan wordt wel heel lastig he, als vegan?’ 
  • ‘Hoe zit het dan met eiwitten? Je krijgt vast niet genoeg binnen!’

Voor mij een mooi moment om vragen over het veganisme te beantwoorden en weer even na te denken over waarom ik als veganist door het leven wil gaan, want als je iets echt wil, wat maakt het dan uit wat anderen ervan vinden en denken.

Denk in kansen, niet in onmogelijkheden. Als je het echt wil, dan kun je het! En wellicht kun je zelfs iemand inspireren om ook minder dierlijke producten te gaan gebruiken. Win-win dus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: