Bewuste levensstijl,  Persoonlijk,  Veganisme

Veganistische lifestyle: Dit is waarom ik veganist word

Al tijden speel ik met het idee om veganist te worden en de komende maanden ga ik op zoek naar wat werkt voor mij. Dit vanwege meerdere redenen. Ik houd heel veel van dieren en ik heb altijd gezegd: ‘Als ik zelf de jager zou zijn, dan zou ik het niet aankunnen om een dier te doden.’ Ik ben geen jager en eerlijk gezegd wil ik mezelf ook niet zo zien. Ik wil niet dat dieren onnodig worden gedood en moeten lijden, zodat ik een stukje vlees, zuivel of eieren op mijn bord kan hebben. Het kan volgens mij ook anders, maar naast dat zijn er nog meer redenen waarom ik mijn omnivore levensstijl op de schop wil doen en wil gaan voor een veganistische lifestyle. Lees je mee?

Mijn weg naar een veganistische lifestyle

Op dit moment eet ik nog steeds vlees, vis en zuivel. Het is een grote overstap om vanuit hier veganistisch te worden, maar het is zeker haalbaar. Ik moet alleen nog steeds een beetje aan het idee wennen. Er komen de hele tijd negatieve gedachten in mijn hoofd zoals: Houd ik dit wel vol? Wat zal mijn omgeving hier wel niet van vinden? Is het niet impulsief? Hoe gaat dat straks als ik uit eten ga? Ben ik niet te streng voor mezelf? Draagt mijn transformatie echt bij aan een betere maatschappij?

Of ik bang ben voor deze verandering. Ja! Maar dit zijn maar negatieve gedachten en ik wil het graag positief zien. Want als ik me vast blijf houden aan deze negatieve gedachten, dan zal ik (en de rest van de maatschappij) nooit veranderen. En ik streef juist naar een positieve verandering. Om mezelf de tijd te gunnen om plaats te maken voor deze grote verandering kies ik er voor om langzaam een transformatie te maken. Op deze manier denk ik dat ik meer aan het idee kan wennen en mijn lichaam en omgeving ook. De komende weken wil ik beginnen met een aantal producten uit mijn eetpatroon te gaan schrappen en om over te stappen op producten die beter voor het milieu en het lichaam zijn.

Waar komt mijn eten eigenlijk vandaan?

De laatste paar jaar merk ik steeds meer dat ik niet genoeg stil heb gestaan bij de herkomst van vlees, zuivel, vis en eieren. Ik stop het in mijn mond, maar denk daar eigenlijk niet echt veel over na. Ik ben me niet bewust van het feit dat dit een levend wezen is geweest of dat het uit een levend wezen is gekomen. Ook sta ik er eigenlijk te weinig bij stil waar andere producten vandaan komen. Deze gedachten maken me misselijk. Al helemaal omdat ik weet dat veel dieren in te kleine hokjes zitten, te snel moeten groeien, behandelt worden als een stuk stront, er enorm veel regenwoud wordt gekapt etc.

Het kwam niet uit de lucht vallen

Dit idee om deze overstap te maken speelde al langer in mijn hoofd. Ik heb al een aantal keer geprobeerd om vegetarische te eten. Ik heb verschillende momenten gehad dat vriendinnen mij erover vertelde, maar het lukte toentertijd niet. Dit omdat ik niet goed door had waarvoor ik veganist wilde worden. Het idee was er altijd al onbewust, maar nu wil ik er 100% voor gaan. Stil staan bij de redenen waarom je een transformatie wil maken is voor mij erg belangrijk. Het idee van een veganistische lifestyle komt dus niet zomaar uit de lucht vallen, behalve dat ik er nu voor heb besloten dat ik er echt voor wil gaan.

Het is een spannende zoektocht

De weg naar een veganistische lifestyle is een spannende zoektocht. Ik heb daarom besloten dat ik ook vegetarische recepten met je wil blijven delen. De weg naar een veganistische lifestyle is vallen en opstaan. Niet alleen voor mij, maar misschien ook voor jou. Wellicht denk jij er ook over na om van lifestyle te veranderen. Ik wil je in ieder geval een veilige plek bieden waarop je meer kunt lezen over een veganistische lifestyle.

Wat is jouw mening hierover? Heb je nog tips voor de zoektocht naar het groene geluk? Deel ze dan hieronder!

Liefs, Evelyne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: