vegetarische lifestyle onzinnig?
De weg naar veganisme,  Lifestyle

Vegetarische Lifestyle Onzinnig?

Vegetarisch en veganistisch. Het zijn twee woorden die ik steeds vaker in mijn omgeving terug zie komen. Bij vrienden, in het nieuws, blogs en zelfs in kookboeken. Naar mijn idee is het de laatste jaren een trend geworden om ‘vriendelijker’ te gaan eten. In deze blog wil ik jou meenemen in de wereld van de vegetarische lifestyle. Is het onzinnig om minder of geen vlees te eten? En wat zijn nu eigenlijk de voordelen en nadelen van deze levensstijl? Ben je nieuwsgierig naar wat ik hierover heb gevonden. Lees dan snel verder.

Teveel kennis of juist te weinig?

De laatste jaren is er meer bewustzijn gekomen over hoe we met de natuur omgaan. Er is meer informatie beschikbaar over hoe gewassen worden verbouwd en hoe er met dierenwelzijn wordt omgegaan.

Regelmatig kom ik onderwerpen tegen over dieren die worden opgesloten in te kleine hokjes of onder andere nijpende omstandigheden worden gehouden. Of over het testen van cosmetica op dieren, het eten van genetisch gemanipuleerde groenten en het verschil tussen biologisch en niet-biologisch.

Er is zoveel kennis beschikbaar om ons heen. Het goede daaraan is dat het je aan het denken zet. Zoals wat wij kunnen doen om de wereld een stukje meer leefbaar te maken voor anderen en voor onszelf. Al is het nadeel aan al die kennis wel, dat we hierdoor te bewust kunnen worden van wat we eten.

Gezonder door vegetarisch eten?

Op dit moment is er aardig wat bekend over een vegetarische lifestyle. Een aantal voordelen zijn volgens onderzoek voordelen voor de gezondheid. Zo zou deze levensstijl ervoor kunnen zorgen dat je een lager lichaamsgewicht hebt. Daarnaast zou er ook sprake kunnen zijn van een lagere bloeddruk en cholesterol, omdat er meer groenten en fruit in het voedingspatroon zit. Dit zou op zijn tijd ook weer tot minder vaat- en hartziektes zou kunnen lijden.

Daarnaast zou deze lifestyle er ook voor kunnen zorgen dat je minder kans hebt op diabetes type II, vanwege een lagere BMI en constantere bloedsuikerwaardes. Vegetarisch eten kan dus wel degelijk voordelen hebben voor je gezondheid.

Andere voordelen

Naast dat vegetarisch eten goed is voor je gezondheid, heeft het ook nog veel voordelen om vlees uit het menu te schrappen.

Zo zouden anderhalf miljard koeien zorgen voor maar liefst 18 procent van de broeikasgassen. Om te vergelijken, dat is gewoon meer dan alle transportmiddelen samen! Daarnaast warmt de aarde maar liefst 20 keer zo snel op door koeienscheten en mest dan dat zou gebeuren bij CO2.

Koeien stoten daarnaast ook veel ammonia uit, wat op zijn tijd zorgt voor zure regen. Dit lijdt tot ontbossing en overgrazing. Hierdoor wordt maar liefst een vijfde van alle graslanden woestijn.

Alles wat de koe verder binnenkrijgt en uitstoot spoelt weg en komt in ons drinkwater terecht. Dit vernietigt het leven in de oceaan, waardoor er massaal koraalriffen afsterven. Best shocking toch?!

Zijn er dan toch nog nadelen aan een vegetarische lifestyle?

Een vegetarisch dieet is vaak laag in eiwitten, vitamine B12, ijzer, zink en calcium. Maar wees niet bang, wanneer je een goed uitgebalanceerd dieet hebt dan kun je heus genoeg voedingsstoffen binnen krijgen. Anders kun je natuurlijk altijd nog supplementen slikken om voldoende binnen te krijgen.

Een tweede nadeel zou kunnen zijn dat je omgeving je liever vlees ziet eten. Wanneer je ervoor kiest om vegetarisch te gaan eten, dan is dat jouw keuze. Een keuze die jou gelukkiger maakt. Om vraagtekens te voorkomen kan het helpen om je omgeving uit te leggen waarom je vegetarisch wil gaan eten. Dit zodat ze beter begrijpen waarom je daarvoor hebt gekozen.

Een derde nadeel zou kunnen zijn dat lastiger wordt om uit eten te gaan. Ook dit zou je weer kunnen weerleggen. Er zijn genoeg restaurants waar je jouw dieet aan kunt geven van te voren. Daarnaast zijn er genoeg restaurants die al vegetarische gerechten op de kaart hebben staan.

Dan toch maar vegetarisch worden?

Hierboven heb je kunnen lezen wat de voordelen en nadelen zijn van een vegetarische lifestyle. Er zijn aardig wat gezondheid- en milieuvoordelen. Daarnaast kan het natuurlijk wel lastig zijn om uiteindelijk een verandering in je leven te maken. Maar het kan jou en je omgeving ook zoveel opleveren.

Wat denk jij.. Vind je een vegetarische lifestyle onzinnig of juist een stap in de goede richting? Ik ben benieuwd.

Foto credits: Einladung_zum_Essen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: